We help the world growing since we created.

O le tala uamea e tapunia ai le va o le malosi i lalo o Sahara Aferika

O le fa'alauteleina o le avanoa i le eletise i lalo o Sahara Aferika o se galuega fa'ainisinia tele e mana'omia ai tupe fa'aalu tele ma toe mafaufau i le uiga o le malosi.
Mai lalo o le taamilosaga o le Lalolagi i se po umi, pogisa, o vaega tetele o le lalolagi e susulu ma faʻataʻitaʻiga o pisinisi.Toeitiiti lava o soʻo se mea, o moli uʻamea e faʻamalamalamaina le tele o le lagi i le po, o se faʻailoga o le faʻaogaina o le taulaga o loʻo faʻamalosia e tekinolosi faʻafouina.
Ae ui i lea, o loʻo i ai pea le tele o vaega o le paneta o loʻo faʻavasegaina o "sone pogisa," e aofia ai Aferika i lalo o Sahara.O le to'atele o tagata o le lalolagi e aunoa ma le maua o le eletise o lo'o nonofo nei i lalo o Sahara Aferika.E tusa ma le 600 miliona tagata e leai se avanoa e maua ai le eletise ma le malosi o atinaʻe e tuai i tua atu o isi itulagi.
O le a'afiaga o lenei faiga fa'apipi'i i le tu'uina atu o le malosi e loloto ma fa'avae, ma o pili o le eletise i nisi o eria e fa'atolu i le ono fa'aono maualuga atu nai lo le totogiina e tagata fa'aogaina feso'ota'iga ona o le fa'alagolago i afi afi a le atunu'u.
O loʻo faʻateleina le faitau aofaʻi o Aferika i lalo ifo o Sahara ma faʻateleina le faʻaogaina o taulaga, ae o faʻafitauli i le eletise o loʻo aʻafia ai le atinaʻeina o le itulagi i mea uma mai aʻoaʻoga i le faitau aofaʻi.Mo se faʻataʻitaʻiga, e le mafai e tamaiti ona faitau pe a goto le la, ma e le mafai e tagata ona maua ni tui faʻasao ola ona o le leai o se pusaaisa talafeagai.
O se tali malosi i le mativa mativa e taua tele i le ausiaina o Sini Tau Atinaʻe Faʻaauau a Malo Aufaatasi, o lona uiga o le manaʻomia mo le malosi ma le faʻalauteleina o le atinaʻeina o atinaʻe eletise ma fale gaosi i le itu i lalo o Sahara.
Utility 3.0, o se fale fa'aola fa'afouina fa'afouina, o lo'o fa'atusalia ai se fa'ata'ita'iga fou mo le gaosiga o le paoa i le lalolagi atoa.
Ua lata ona sui le sapalai eletise
I aso nei, e 48 atunuu i lalo o Sahara Aferika, faatasi ai ma le faitau aofaʻi o le 800 miliona, e gaosia le tele o le eletise e pei o Sepania.O lo'o fa'agasolo le tele o atina'e tetele i le konetineta e foia ai lenei fa'afitauli.
O le West African Electric Power Community (WAPP) o loʻo faʻalauteleina avanoa avanoa i totonu o le itulagi ma faʻatuina se faiga faʻasoa e faʻasoa i ona sui auai.I Aferika i Sasaʻe, o le a faʻaopoopo e le Renaissance Dam a Etiopia le 6.45 gigawatts o le malosi i le faʻasologa o le atunuʻu.
I le itu i saute i Aferika, o loʻo fausia nei e Angola ni fale tetele e fitu o loʻo faʻapipiʻiina i le tasi miliona paneta o le la e mafai ona gaosia ai le 370 megawatts o le eletise e faʻaola ai aai tetele ma nuu i tua faapena.
O ia poloketi e manaʻomia ai tupe faʻaalu tetele ma le tele o sapalai o meafaitino, o le mea lea o le manaʻoga uamea i totonu o le itulagi o le a faʻatupulaia aʻo faʻalauteleina atinaʻe faʻapitonuʻu.O lo'o fa'atupula'ia fo'i le eletise e maua mai i ala masani, e pei o le kesi fa'alenatura, fa'apea fo'i le eletise e maua mai i puna'oa fa'afouina.
O nei galuega tetele ua faʻamatalaina o ni "suʻi taʻaloga" i nofoaga faʻavavevave i le taulaga o le a faʻalauteleina le avanoa i le saogalemu, taugofie le eletise.Ae ui i lea, o tagata o loʻo nonofo i nofoaga mamao e manaʻomia ni vaifofo i fafo, lea e mafai ai e poloketi eletise faʻafouina laiti ona tele sona sao.
O suiga fa'atekonolosi i le eletise eletise o lo'o fa'aitiitia pea le tau, fa'atasi ai ma moli o le la ma fa'aleleia le maa ma le fa'aogaina maualuga o le LED (light-emitting diode) tekinolosi fa'amalama o lo'o fesoasoani foi i le fa'alauteleina o le avanoa i le eletise.
E mafai fo'i ona fausia ni fa'ato'aga u'amea la'ititi o le la i nofoaga e ta'ua o le “solar belt”, lea e sosolo atu i le ekueta o le lalolagi, e maua ai le eletise mo nu'u uma.O lenei faiga i lalo i luga i le gaosiga o le eletise, ua taʻua o le Utility 3.0, o se isi faiga faʻaopoopo i le faʻataʻitaʻiga masani o Utility ma e mafai ona faʻatusalia le lumanaʻi o le suiga o le malosi o le lalolagi.
O le gaosiga o le u'amea ma le gaosiga o tekonolosi o le a faia se sao taua i le suiga o le sapalai o le malosi i totonu o Sahara Aferika, e le gata i galuega tetele o le gaosiga o le eletise e aofia ai le tele o itulagi ma i laʻititi laʻititi, galuega faʻavae eletise.E taua tele lenei mo le foia o le mativa mativa, ausia sini Tau Atina'e Gafataulimaina ma le suiga i se fa'ata'ita'iga tau atina'e tau tamaoaiga.


Taimi meli: Aukuso-09-2022